Wish List 0

Notiuni de baza despre iluminatul stradal LED

heading_title

Sistemele de iluminat LED sunt folosite la scara tot mai mare, datorita avantajelor pe care le ofera aceasta tehnologie. Intelegerea acestor beneficii, inclusiv avantajele financiare, emisiile reduse de carbon si imbunatatirea sigurantei in trafic se pot realiza mai bine odata ce exista si o intelegere a tehnologiei si a functionalitatii acesteia.

Din pacate numeroase materiale si articole pe acesta tema prezinta fie un exces de informatii care ridica doar mai multe intrebari, fara a se oferi rsapunsuri concrete. De aceea, in cele urmeaza va vom oferi cateva informatii esentiale despre tehnologia LED, caracteristicile sale si beneficiile iluminatului stradal LED.

Ce este iluminatul stradal LED?

In timp ce tehnologia LED pentru iluminat stradal este relativ noua, stiinta din spatele ei exista de fapt de zeci de ani. Practic, un LED functioneaza ca un bec, iar culoarea si intensitatea iluminatului sunt date de miscarea electronilor in materialul semiconductor. Deoarece LED-urile se bazeaza pe o tehnologie in stare solida, ele pot fi mai usor de controlat si programat, ceea ce le face a fi unele dintre cele mai versatile si flexibile surse de iluminat disponibile la momentul respectiv.

LED-urile utilizate in corpuri de iluminat stradal de calitate sunt de obicei de mare putere si sunt diferite de LED-urile utilizate in alte domenii de aplicatie. Durata de viata a unui corp de iluminat stradal LED poate depasi 50.000 de ore, adica aproape 6 ani de functionare continua, ceea ce echivaleaza cu 12 ani de viata cu o functionare de 12 ore pe zi. Pentru a satisface necesitati de iluminat, aceste corpuri se pot monta pe console, pe stalpii de iluminat, pe strazi, autostrazi, in parcari, zone rezidentiale etc. Corpurile de iluminat stradal sunt disponibile cu diferite puteri si cu temperaturi de culoare diferite, de la 3000K, cu lumina calda, la 6000K, cu lumina rece. Ele sunt in mare masura impermeabile, rezista la vibratiile puternice si la schimbarile de temperatura, deoarece nu au filamente sau parti componente din sticla. Printre alte avantaje se numara si faptul ca au aprindere instantanee.

Caracteristici standard pentru iluminatul stradal

Lampile cu sodiu la presiune inalta sau joasa au fost corpuri de iluminat standard pentru iluminatul stradal in ultimele decenii, insa tehnologia LED permanent imbunatatita si preturile tot mai scauze au potentialul de a inlocui acest standard intr-un viitor nu prea indepartat.

Eficienta sistemelor de iluminat cu lampi cu sodiu cu inalta presiune se bazeaza pe cati lumeni ajung efectiv in zona care este iluminata, nu  pe cati lumeni sunt emisi de lampa respectiva. Cu toate acestea, randamentul unui sistem de iluminat stradal ar trebui sa ia in considerare atat eficienta suresei de lumina, precum si eficienta optica a sursei respective. De obicei, 40% sau mai mult din fluxul luminos emis de o lampa cu sodiu ramane blocat in corpul de iluminat si nu ajunge in zona care trebuie iluminata.

Prin comparatie, LED-urile nu contin substante chimice toxice cum ar fi mercurul, care se regaseste in lampile cu sodiu sau in lampile cu vapori de mercur. Mai mult, tehnologia LED continua sa fie imbunatatita rapid in ceea ce priveste eficienta luminoasa, calitatea culorii, designul optic, managementul temperaturii si costurile. Exista de asemenea si numeroase studii care sugereaza ca, in mod special atunci cand fluxul luminos este slab, oamenii au o vizibilitate mai buna sub lumina alba, rece, produsa de LED-uri decat sub lumina galbena produsa de lampile cu sodiu.

Avantajele iluminatului stradal LED

Printre numeroasele avantaje ale iluminatului stradal LED se numara urmatoarele:

  • Durata de viata de aproximativ 50.000 de ore si costuri mult mai reduse de mententanta;
  • Consum scazut de energie electrica si posibilitatea de a functiona cu ajutorul energiei solare;
  • Eficienta luminoasa de pana la 90%, adica mult mai putina lumina este risipita;
  • Imbunatatirea calitatii mediului, prin reducerea poluarii;
  • Cresterea gradului de siguranta in randul soferilor si al pietonilor.

In concluzie, este clar ca tehnologia LED reprezinta viitorul in domeniul iluminatului stradal si este doar o chestiune de timp pana cand va face parte din ”normal” si nu va mai fi o investitie care sa ridice semne de intrebare pentru orice localitate care doreste sa isi imbunatateasca sau sa isi modernizeze sistemul de iluminat.

In oferta magazinului LightSmart.ro puteti gasi o gama variata de corpuri de iluminat stradal LED de diferite puteri, care pot fi utilizate pentru iluminatul stradal sau perimetral. De asemenea, ne puteti contacta si pentru servicii de consultanta si proiectare pentru sisteme de iluminat stradal.