Wish List 0

Importanta iluminatului arhitectural pentru monumentele istorice din Sibiu – interviu cu Razvan Pop

heading_title

Un oras este perceput in general ca o imagine construita din forme, materiale, culori, lumini si umbre.

Caracteristicile arhitecturale, naturale si de mediu, precum si materialele folosite genereaza imagini diurne si nocturne care dezvaluie povestea si natura unui loc anume. Peisajele urbane, care in trecut erau definite in timpul zilei, astazi sunt cu totul redefinite in timpul noptii, datorita iluminatului artificial. Umbrele create in timpul noptii dezvaluie o noua lume construita din spatii goale sau aglomerate, care nu pot fi observate in timpul zilei. Multitudinea de forme, suprafete si texturi influenteaza puternic perceptia tridimensionala, care este determinata atat de iluminatul natural, cat si de cel artificial, prin intermediul efectelor de lumini si umbre.

Rolul iluminatului in valorificarea monumentelor istorice si a vechilor cladiri

In acest context, Razvan Pop, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu a acordat un interviu exclusiv pentru blogul LightSmart.ro, in care ne-a vorbit despre importanta iluminatului arhitectural pentru valorificarea monumentelor si cladirilor istorice.

Intrebat despre importanta conservarii si valorificarii monumentelor si cladirilor istorice din orasul Sibiu, Razvan Pop este de parere ca ”Este poate cel mai important lucru pe care oricare dintre noi trebuie sa il facem pentru a ne redescoperi si pastra identitatea. Centrul Istoric al Sibiului este cartea de vizita a intregului oras si una dintre imaginile Romaniei. Pentru că este istoria noastra, pentru că este identitatea noastra avem obligatia de a pastra acest patrimoniu inestimabil.”

Insa nu doar orasul Sibiu ascunde o multime de ”comori” cu o inestimabila valoare istorica, ci si alte localitati din judet. De exemplu, in nordul judetului Sibiu, sunt raspandite mai multe biserici fortificate, iar 50 dintre aceste biserici pot fi considerate cu usurinta monumente arhitectonice de exceptie. De altfel, bisericile fortificate din localitatile Biertan si Valea Viilor chiar fac parte din patrimoniul UNESCO. Despre ideea implementarii unor sisteme de iluminat corespunzatoare in aceste locatii, pentru ca bisericile fortificate sa fie valorificate mai mult in mod special in cazul unor evenimente nocturne, asa cum este Noaptea Muzeelor, de exemplu, directorul executiv DJC Sibiu spune: ”Evident ca daca aceste sisteme ajuta, sunt binevenite. Aceste monumente istorice, unice in lume trebuie cunoscute si descoperite de cat mai multa lume.” Din punctul sau de vedere, in judetul Sibiu exista cel putin cateva cladiri care beneficiaza de un iluminat arhitectonic, atat exterior, cat si interior, prin care acestea sunt foarte bine valorificate, in mod special pentru turistii care le viziteaza:„Catedrala evanghelica din Piata Huet a Sibiului sau Castelul din Medias si monumentul UNESCO de la Biertan au o iluminare corecta si buna.” In ceea ce priveste un exemplu de cladire istorica valorificată prin intermediul iluminatului la noi in tara, Razvan Pop a mentionat ”Castelul Corvinestilor din Hunedoara, judetul Hunedoara.”

Sisteme de iluminat interior, pentru muzee si cladiri istorice

Corpurile de iluminat clasice emit radiatii UV despre care s-a constat ca, in timp, decoloreaza vopselele materialelor textile si chiar si cele folosite pentru tablouri sau alte opere de arta. Muzeul Brukenthal din Sibiu se poate mandri cu multe colectii valoroase, de la pictura flamanda, italiana, colectii ale pictorilor transilvaneni, ca sa nu mai vorbim de Sala cu fresca ce gazduieste picturi murale datand din secolul XVII. In plan mondial, tot mai multe muzee care gazduiesc astfel de opere de arta au adoptat sisteme de iluminat LED, pentru a conserva in cele mai bune conditii lucrari de arta deosebit de valoroase, care altfel ar fi deteriorate cu timpul. In general, conservarea patrimoniului cultural este o prioritate oriunde in lume, dupa cum considera si domnul Pop: ”Evident ca trebuie depuse toate efoturile care sa duca la pastrarea si salvarea acestui patrimoniu. Nu cred ca sunt destui bani in lume pentru a putea salva aceste capodopere. Ma repet, trebuie sa depunem toate eforturile, fizice, financiare si legislative pentru a le salva.” (n.a. este vorba despre lucrarile de arta expuse in muzee).

Iluminatul spatiilor verzi

Pe langa cladiri, iluminatul arhitectural se foloseste si in cazul parcurilor si a altor spatii publice, deoarece se pot evidentia texturi si forme deosebite. In cele mai multe orase, parcurile sunt considerate adevarate atractii turistice si sunt repere cunoscute pentru toti cei care viziteaza respectivele orase. Printr-un iluminat corespunzator, cu corpuri de iluminat LED, parcurile si spatiile verzi ar putea deveni puncte de atractie pentru turisti si pe timp de noapte. Asa cum spune si Razvan Pop: ”Aceste parcuri fac si ele parte din monumentalitatea orașului Sibiu, cred ca o iluminare adecvata ar putea aduce un plus turistic si chiar cultural.”

Integrarea sistemelor de iluminat LED in arhitectura cladirilor vechi

Unele voci sustin ca utilizarea unor sisteme de iluminat moderne afecteaza aspectul cladirilor vechi. Totusi, chiar si pentru aceste obiectii exista solutii, deoarece corpurile de iluminat cu LED moderne se gasesc intr-o mare varietate de forme, astfel incat se pot integra foarte bine in contextul arhitectonic al cladirilor vechi. In aceasta privinta, directorul executiv DJC Sibiu este de parere ca: „O cladire este valorificata si prin mediul care o inconjoara. De aceea, inclusiv sistemele de  iluminat trebuie sa fie în concordanta cu acesta. Daca mobilierul de iluminat clasic provine dintr-o perioada contemporana cu a monumentului, este normal ca ele sa pastreze acea imagine clasica.”

Totusi, este bine de retinut, ca integrarea sistemelor de iluminat moderne trebuie realizata conform unui proiect bine creionat, astfel incat acestea sa nu vina in contradictie cu stilul original al unei cladiri care are valoare istorica, dupa cum ne atentioneaza si Razvan Pop: „Imbunatatirile ”moderne” trebuie sa vina in ajutorul monumentului, nu degradandu-l. Aceste elemente noi vin fie pentru a-l pune in valoare prin metode ce in vremea construirii sale nu existau, fie sa inlocuiască elemente vechi, degradate sau disparute, fie sa imbunatateasca starea de conservare a monumentului. Altfel, ele sunt interzise.”


Razvan Pop este in prezent directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Sibiu, functie pe care o ocupa din 2013. In 2010, s-a aflat printre persoanele care au reinfiintat Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu, prin intermediul caruia se deruleaza mai multe proiecte de conservare a patrimonilui cultural in orasul Sibiu, dar si in alte localitati din judet. In trecut, Razvan Pop a ocupat functia de consilier la Ministerul Culturii. Pasiunea pentru arta si istorie s-a manifestat inca din vremea facultatii, cand a urmat cursurile Facultatii de Istorie si Patrimoniu ”Nicolae Lupu” din Sibiu.

Sursa foto: Biserica evanghelica vedere fata-Sibiu, HoriaStan/ wikimedia.org