Wish List 0

Cum sa faci diferenta intre becurile LED cu lumina calda si cele cu lumina rece

heading_title

O modalitate simpla de a vi-l inchipui este sa va ganditi la toate nuantele de alb pe care un tricou le are de-a lungul timpului. Daca il spalati impreuna cu niste haine albastre, va arata tot alb, insa comparativ cu un tricou nou, se va observa o nuanta usor albastrie. Daca purtati un tricou pentru mai mult timp, in comparatie cu unul nou va arata galben. Lumina alba este de asemenea foarte diferita, atunci cand provine de la doua surse diferite, cu temperaturi de culoare diferite.

Pentru a diferentia mai mutle nuante de alb, sursele de iluminat artificial sunt etichetate fie cu o temperatura de culoare (cele incandescente si cele cu halogen si tungsten) sau cu o temperatura de culoare corelata (CCT). Atata temperatura de culoare cat si cea CCT sunt masurate in grade Kelvin.

Pur si simpul, aceste surse de iluminat utilizeaza radiatiile pentru a straluci in culori diferite. De exemplu, la o temperatura de 2000K, culoarea rezultata are o nuanta galben – portocalie. Pe masura ce temperatura creste, culoare se schimba de la galben – alb la galbui, alb si apoi la un alb albastrui.

Prin urmare, in lumea iluminatului, culoarea alba afost in mod traditional calsificata ca fiind alb cald sau alb rece, in functie de temperatura de culoare. Atunci cand sursele noastre de iluminat au fost mai limitate, iar becurile cu LED nu erau disponibile la scara mare, becurile incandescente, cele cu halogen sau cele fluorescente cu o temperatura de culoare de 2700K sau 3000K erau cunoscute sub numele de ”alb cald”. Cu o temperatura de culoare de 3500K au fost numite ”neutre”, iar orice sursa cu o temperatura de culoare mai mare de 4100K a fost considerata ca ”alb rece.”

Impacturile becurilor cu LED asupra temperaturii de culoare

Becurile cu LED au schimbat acest lucru. Atunci cand aceasta varianta a devenit viabila din punct de vedere comercial, sub forma de lumina ”alba”, ele au fost mai putin costisitoare in spectrul albastru, astfel incat toate sursele de iluminat LED timpurii aveau o temperatura de culoare de la 6000K in sus. Din acest motiv, unii producatori numesc unele surse de iluminat LED de 5000K ”neutre”, iar unele de 4000K ”calde”.

Acestea fiind spuse, cel mai important sfat de care pot tine cont cumparatorii de becuri LED este acela de a verifica temperatura de culoare corelata a unui bec sau a altui corp de iluminat LED inainte de achizitionarea acestuia, nu doar daca lumina oferita este ”calda” sau ”rece”.

Alt lucru important de remarcat este faptul ca temperaturile de culoare au si o gama cromatica. Fara a intra in detalii stiintifice, cert este ca nu toate corpurile de iluminat de 2700K, de exemplu, vor avea o lumina la fel. Asa ca, nu este o idee buna sa folositi corpuri de iluminat de la producatori diferiti in acelasi spatiu, decat daca le-ati testat inainte si stiti ca sunteti multumiti de lumina pe care o ofera.

De ce este importanta temperatura de culoare?

Motivul pentru care este importanta temperatura de culoare este modul in care lumina pune in valoare un spatiu.

Lumina lumanarii, de exemplu variaza intre 1500K si 2000K, iar multi oameni o considera potrivita pentru o atmosfera romantica. Astfel, restaurantele, hotelurile sau chiar si proprietarii de locuinte care doresc sa creeze impresia unui spatiu confortabil se pot orienta spre temperaturi de culoare intre 2400K si2700K. Spatiile tranzitorii, cum ar fi holurile, necesita temperaturi de culoare mai ridicate, de 3000K – 3500K.

Lumina calda tine sa puna in valoare nuantele calde ca se regasesc in mobilier, in tablouri sau in alte obiecte decorative din spatiu. De aceea, designerii de interior recomanda de obicei surse de iluminat de 2700K – 3000K , daca doriti sa evidentiati nuante de rosu si galben, sau nuantele lemnului din pardoseala.

Pe de alta parte, in spatiile comerciale si industriale folosesc corpuri de iluminat de 4000K – 5000K, deoarece lumina este mai asemanatoare cu lumina zilei, iar acest lucru face ca un spatiu sa fie mai productiv, sa fie mai potrivit unor scopuri de afaceri.

Un alt avantaj al luminii reci este faptul ca este perceputa de oameni ca fiind ”mai luminoasa”. Din cauza acestei perceptii, trecerea la temperaturi de culaore mai reci ale luminii poate avea ca efect economisirea energiei pentru unele spatii mari, deoarece acestea pot folosi, de fapt, mai putina lumina decat in cazul corpurilor de iluminat cu lumina calda.

LightSmart.ro va ofera o gama larga de becuri cu LED, spoturi LED, tuburi LED si alte tipuri de corpuri de iluminat pentru iluminatul spatiilor de interior de diferite dimensiuni, in functie de necesitati. Puteti alege becuri LED cu lumina calda sau rece, de diferite tipuri, pentru a asigura un iluminat eficient in locuinta.