Wish List 0

Cele mai importante caracteristici ale becurilor cu LED

heading_title

In continuare, vom trece in revista cele mai importante caracteristici ale becurilor cu LED, pentru ca voi sa puteti lua cea mai buna decizie atunci cand achizitionati aceste surse de iluminat.

Ce sunt becurile cu LED?

Becurile cu LED sunt cele mai eficiente si mai durabile surse de iluminat existente pe piata la momentul respectiv. Desi sunt putin mai scumpe decat alte tipuri de becuri, pretul lor a scazut considerabil, mai ales incepand cu anul 2013. aceste becuri folosesc cu pana la 80% mai putina energie decat becurile incandescente, dar produc aceeasi cantitate de lumina. Cele mai multe becuri cu LED ar trebui sa dureze cel putin 15.000 de ore, insa majoritatea au o durata de viata de pana la 50.000 de ore, atunci cand sunt folosite in medie 3 ore pe zi.

Luminozitate: wati vs lumeni

Watii masoara consumul de energie electrica, pe cand fluxul luminos este amsurat in lumeni. Puterea nu este cel mai bun indicator pentru a stabili luminozitatea unui bec cu LED, deoarece acestea variaza in eficienta, in functie de numarul de lumeni pe care il ofera.

In general, becurile cu LED produc aceeasi cantitate de lumina ca si un bec incandescent, insa unele becuri cu LED ofera o lumina mai puternica. In ambele cazuri, un bec incandescent are nevoie de o putere de 5 – 6 ori mai mare pentru a produce aceeasi cantitate de lumina ca un bec cu LED.

Daca doriti sa inlocuiti becurile incandescente existente cu becuri cu LED, folositi puterea masura in wati ca un ghid. Ambalajul becurilor cu LED explica de obicei puterea echivalenta cu a becurilor incandescente, care produc o lumina similara.

Daca doriti sa achizitionati un bec cu LED pentru a inlocui un bec incandescent standard sunt sanse ca becul cu LED sa para mai stralucitor decat cel incandescent echivalent. Acest lucru se datoreaza faptului ca unghiul fasciculului de lumina oferite de becul cu LED este mai ingust, astfel incat lumina este unidirectionala.

Tipuri de becuri cu LED

Inainte de a achizitiona becuri cu LED, verificati ce tip de becuri trebuie sa inlocuiti. Majoritatea becurilor sunt descrise printr-un sistem de denumiri de serie. Cele mai frecvente tipuri sunt urmatoarele:

GLS – becuri cu LED standard

Sunt disponibile cu filament si o baza tip baioneta si au denumiri de de tipul EXX sau BXX, unde XX se refera la diametrul de baza in milimteri. De exemplu, un bec cu LED E27 are un diametru de 27 de milimetri la baza.

Becuri cu LED tip reflectoare din seria R

Acestea sunt folosite in general ca lumini de ambient sau ca spoturi. Ele sunt numerotate cu marimea diametrulului bulbului in milimetri. De exemplu, un bec cu LED R80 are un bulb cu diamentrul de 80 de milimetri.

Spoturi tip MR16 si GU10

Becurile cu LED tip spot MR16 au la baza doui pini, in timp ce becurile cu LED GU10 au la baza un filament care se monteaza prin rasucire. Principla diferenta intre aceste tipuri de becuri cu LED este faptul ca cele GU10 functioneaza la o tensiune nominala de 240V, in timp ce cele MR16 functioneaza la o tensiune de 12V si au nevoie de un transformator extern. Prin urmare, acestea din urma sunt folosite mult mai rar. De mentionat este faptul ca unele lampi MR16 functioneaza si cu becuri cu LED GU10.

La ce sa fiti atenti cand achizitionati becuri cu LED

Exista becuri cu LED disponibile pentru orice tip de iluminat in locuinta sau in alte spatii, insa anumite lucruri trebuie luate in considerare.

Durata de viata indelungata a becurilor cu LED este un mare avantaj pentru a fi montate in spatii la care accesul este mai dificil, de exemplu deasupra unor scari sau pe tavane inalte.

Daca doriti sa utilizati un variator, trebuie sa cumparati becuri cu LED dimabile, iar switch-ul trebuie sa fie compatibil cu becurile respective. Acest lucru este mentionat de obicei pe ambalaj.

Alb cald sau alb rece

In trecut, becurile cu LED nu erau considerate potrivite pentru iluminatul ambiental general, din cauza ca produceau o lumina mai ”dura”. Acum insa, exista modele de becuri cu LED capabile sa produca o lumina alba calda. Daca vreti sa folositi un bec cu LED in camera de zi sau pe un hol, o versiune cu lumina calda este o idee buna, pentru a crea iluzia unui spatiu primitor. In schimb lumina rece se potriveste foarte bine in bai sau in spalatorii.

Temperatura de culoare

Temperatura de culoare se refera la caracteristicile de culoar ale fluxului luminos. Aceasta variaza intre cald, ca lumina galbena a unui bec incandescent si rece, ca lumina albastruie a unei lampi fluorescente. Temperatura de culoare este masurata in grade Kelvin – K. Cu cat este mai ridicata, cu atat lumina este mai rece.

Albul cald, aflat intre 2700K si 3000K scoate in evidenta culorile calde din locuinta si este perfect pentru zonele cele mai utilizate. Albul rece, de 4000K este o lumina alb – albastruie, care imbunatateste contrastul dintre culori. Este potrivit pentru zonele de lucru in care contrastul este important.

Durata de viata

Becurile cu LED au o durata de viata intre 15.000 si 50.000 de ore, astfel incat pot dura mai mult de 5 ani in conditii de utilizare normala. Cu toate acestea, durat lor de viata poate fi redusa considerabil in cazul in care se incalzesc prea tare, atunci cand sunt utilizate ca spoturi incastrate. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa va asigurati ca acestea au o modalitate de a disipa caldura in exces sau sa inlocuiti corpul de iluminat, daca este cazul.

Desi becurile cu LED sunt rezistente la temperaturi mari sau scazute, ele sunt totusi vulnerabile la aburi. Carcasa unui bec cu LED contine un mic circuit electronic, care poate deveni umed. Astfel, becurile cu LED folosite in bai probabil vor avea o durata de viata mai scazuta din cauza aburilor care se formeaza frecvent in astfel de spatii.

Un lucru care nu va afecta becurile cu LED este pornirea si oprirea lor frecventa. Aceste becuri se aprind instantaneu, spre deosebire de alte surse de iluminat care au nevoie uneori chiar si de un minut.

Becurile cu LED nu se ard dintr-o data, ci fluxul luminos emis de ele se estompeaza in timp.

Economiile de energie si timpul de amortizare

In ciuda costului mai ridicat al becurilor cu LED, comparativ cu alte tehnologii, va puteti astepta sa economisiti bani pe termen lung prin reducerea facturii la energie electrica. Sa comparam un bec cu LED cu unul incandescent. Becul cu LED are aceeasi stralucire ca un bec incandescent de 60 wati, insa consuma doar 9 wati, de exmplu. Un bec cu LEd are o durata de viata de cel putin 15.000 de ore, pe cand un bec incandescent are o durata de viata de aproximativ 1.000 de ore.

Practic, costul unui bec cu LED se va amortiza in aproximativ un an, insa poate sa functioneze peste 5 ani, daca este folosit in medie 3 ore pe zi. Un bec incandescent insa, rareori are o durata de viata de un an de zile. Asadar, nu trebuie sa asteptati sa vi se arda toate becurile din locuinta, este mai simplu sa le inlocuiti cu becuri cu LED de pe acum.

Magazinul de produse pentru iluminat LED LightSmart.ro va ofera o gama variata de becuri cu LED, de diferite dimensiuni, cu bulb mat sau clar, cu lumina calda sau rece, becuri tip flacara sau lumanare si becuri cu LED dimabile. Veti gasi cu usurinta becuri LED pentru iluminatul eficient al diferitelor spatii de interior si veti reusi astfel sa economisiti foarte mult la factura de energie electrica.