Wish List 0

Ce este indicele de redare a culorilor (CRI)?

heading_title

CRI variaza in mod general intre 0 si 100, iar 100 indica o sursa de iluminat care ilumineaza obiectele in acelasi mod ca si lumina naurala sau o lumina cu incandescenta. Un CRI foarte mare, de peste 90 este indicat in cazul domeniilor de aplicatie in care aspectul culorilor este critic, cum ar fi de exemplu muzeele care prezinta lucrari de arta sau fotografii, in timp ce pentru utilizarea generala in spatiile de interior, un indice de 75 sau mai mare este acceptabil.

In mod special in cazul surselor de iluminat cu LED, valoarea CRI este una care trebuie luata in considerare.

Ochiul uman percepe mediul inconjurator in functie de lumina naturala, de modul in care sunt iluminate lucrurile si cum ne apar ele. In ceea ce priveste iluminatul artificial, chiar daca lumina emisa pare mai alba, lucrurile incep sa fie observate mai bine atunci cand sunt percepute diferentele intre iluminatul articial si lumina naturala.

Un astfel de exemplu il constitutie iluminatul stradal, pe baza de corpuri de iluminat cu sodiu, ceea ce face ca totul in jur sa aiba o usoara nuanta portocalie. Astfel, redarea culorilor nu este considerata un aspect esential, ceea ce face ca diferentierea acestora sa fie foarte dificial. Astfel de corpuri de iluminat au un CRI de aproximativ 20, si asta in cel mai bun caz.

Cum se determina indicele de readare al culorii?

Sa ne amintim ca lumina alba (asa cum noi oamenii o percepem) este creata printr-un amestec de diferite lungimi de unda. In mod traditional, cea mai comuna metoda a fost amestecarea luminii rosie cu cea verde si cea albastra, pentru a crea lumina alba. Acest lucru ne suna familiar, cand ne amintim ca televizoarele, proiectoarele  si unele sisteme de iluminat LED folosesc aceasta metoda pentru a genera lumina alba.

De asemenea, stim ca un obiect nu are o culoare inerenta, ci mai degrabă, orice tip de culoare, care este reflectata de obiecte si este pereceputa intr-un anumit mod de ochiul uman. Cu alte cuvinte, un ciocan rosu nu este cu adevarat „rosu”, el doar reflecta lungimea de unda rosie care le absoarbe pe celelalte. Prin urmare, in cazul in care un anumit obiect aflat sub lumina soarelui reflecta in mod tipic o culoare care nu este inclusa in sursa de lumină RGB, nu va fi reflectata asa cum ne asteptam. De exemplu, daca avem o lumina alba, care este creata numai din rosu, verde si albastru, un obiect care apare in mod normal, de culoare portocalie in lumina zilei, nu poate sa apara la fel sub aceasta lumina, deoarece lumina contine doar lungimi de unde rosii, verzi si albastre.

Tehnologia moderna LED utilizeaza cipuri LED care emit lungimi de unda albastre si converteste fosforul cu ajutorul acestora. Aceasta metoda de iluminat cu LED-uri ofera o imbunatatire semnificativa a CRI, mai ales in comparatie cu corpurile de iluminat pentru exterior cu puteri mari, desi exista in continuare loc de imbunatatiri in acest domeniu.

Pe scurt, cel mai bun mod de a creste CRI-ul este acela de a crea o sursa de iluminat care sa includa mai multe culori ale spectrului, pe cat posibil. Acesta este un domeniu de cecrcetare care este inca intens dezvoltat. Pana in prezent, exista pe piata anumite corpuri de iluminat LED cu un CRI de pana la 95.

Ce NU este indicele de redare al culorii

Acest indice nu este utilizat pentru a masura culoarea de temperatura. Mai degraba este un numar care indica modul in care vor aparea obiectele iluminate de o sursa de iluminat in comparatie cu lumina naturala. In plus, acest indice de culoare nu este pe de-a intregul fidel, deoarece el doar reda o medie a scorurilor obtinute in urma testelor efectuate. De aceea, uneori corpurile de iluminat cu acelasi CRI ofera de fapt o lumina usor diferita.

Acum ca ati aflat ce este indicele de redare al culorilor, va sugeram sa consultati cu atentie tabelul cu datele tehnice ale produselor de iluminat LED din magazinul LightSmart.ro. Fiecare produs contine toate informatiile necesare pentru cei care doresc sa achizioneze diferite surse de iluminat LED, de la becuri LED, spoturi LED si tuburi LED, pana la proiectoare LED, panouri LED si corpuri de iluminat pentru diferite tipuri de spatii.