Wish List 0

Becurile cu LED si rolul iluminatului in arta

heading_title

Artisti locali si internationali, au participat la acest festival, cu proiectii 3D, instalatii de iluminat interactive si arte opere de arta realizate cu ajutorul luminilor.

Pana pe data de 17 ianuarie, londonezii au putut admira spectacolul de lumini pe strazile Londrei, care a inclus chiar si pesti uriasi zburatori, proiectati pe strazile care duc catre catedrala Westminster Abbey, unul din reperele capitalei britanice.

Festivaluri ale luminii in lumea intreaga

Lumina, in toate formele ei a devenit tema principala a mai multor festivaluri in intreaga lume, in mod deosebit datorita efectelor deosebite de lumina si culoare ce pot fi realizate cu ajutorul becurilor LED.

Festivalul luminii din Olanda este singurul care poate fi vizionat in toata splendoarea lui dintr-o barca. Acest festival se organizeaza in perioada noiembrie – ianuarie si cuprine instalatii luminoase amplasate de-a lungul apei, dar si in magazine, cafenele si muzee. Astel, Amsterdamul nu mai poate fi privit doar ca ”orasul felinarelor rosii”.

Signal este un festival al luminii din Praga, care a atras inca de la prima editie 250.000 de oameni. Si in cadrul acestui festival au fost expuse numeroase opere de arta, realizate de artisti locali sau internationali, puse in valoare cu ajutorul proiectiilor luminoase.

Festivalul Licht din Belgia se remarca prin ”piesa de rezistenta” care o constituie catedrala realizata cu ajutorul a 55.000 de becuri cu LED, atat de colorata si de stralucitoare, incat aminteste oarecum de Las Vegas.

De proiectii luminoase se bucura in fiecare an si berlinezii, cu ocazia Festivalului Luminii. Monumentele orasului si principalele atractii turistice pot fi vazute intr-o noua prezentare, iluminate de tot felul de culori vii. Festivalul are deja o traditie de peste 10 ani in Germania.

Son et lumiere din Franta este considerat unul dintre cele mai spectaculoase festivaluri de gen din Europa. Atunci cand nu sunt ocupati sa isi ilumineze frumoasele castele medievale, francezii isi indreapta atentia catre Lyon, acolo unde ceea ce a inceput ca un simplu omagiu catolic s-a transformat intr-un spectacul de lumini realizat pe fatada bazilicii Notre Dame de Fourviere, care pare ca domina intregul oras.

Alingsas este un mic oras suedez, aproape de Gothenburg care a devenit cunoscut rapid pe retele de socializare, deoarece exista un cont de Instagram dedicat iluminatului din oras. Doritorii se pot plimba cu caleasca pentru a admira luminile orasului si exista chiar si workshop-uri speciale, pentru cei care doresc sa isi realizeze propriile sculpturi luminoase.

Nu in ultimul rand, acest fenoment a luat amploare si la noi in tara, prin evenimentul Sibiu Lights and More, care a ajuns la a treia editie in 2015 si care este punctul de atractie al turistilor ce viziteaza acest oras in perioada sarbatorilor de iarna.

Rolul LED-urilor in arta

Arta luminoasa poate fi o sculptura,  o instalatie luminoasa amplasata in apropierea unui monument istoric sau intr-un cadru natural, pot fi lucrari de arta suspendate, sau proiectii luminoase.

Festivalurile luminii organizate in intreaga lume au contribuit la dezvoltarea utilizarii luminii pe suprafete mari, asa cum sunt fatadele arhitectonice, proiectiile pe cladiri, fatade media interactive. Aceste noi forme de iluminat se intrepatrund cu alte arte, ca fotografia, proiectiile video si cu formele de arta de tipul new media.

Multe muzee moderne includ sculpturile luminoase si instalatiile de lumini in expozitiile lor permanente sau in colectiile temporare. De exemplu, Centrul International pentru Lumina din Unna, Germania este dedicat in mod exclusiv colectarii si prezentarii artei pe baza de iluminat.

Foarte multi artisti care folosesc becurile cu LED in lucrarile lor sunt considerati artisti ”de guerrilla”, deoarece produc opere de arta temporara, pe care le expun in locuri publice. Becurile cu LED nu mai sunt atat de scumpe acum, avand in vedere ca aceasta tehnologie progreseaza constant, asa ca se folosesc chiar si in ceea ce se numeste ”street art”, adica pentru piese sculpurale sau pentru opere de arta interactive. Cei mai populari artisti care realizeaza opere de arta cu becuri LED sunt Jenny Holzer, Meeli Koiva, Liu Dao, Leo Villareal sau Jim Campbell.

Iata ca, pe langa rolul lor important in imbunatatirea calitatii iluminatului, LED-urile au devenit si o componenta importanta in arta moderna. Festivalurile luminii sau operele de arta realizate cu becuri LED sunt doar doua exemple prin care putem observa modul in care un banal bec LED influenteaza progresul cultural al societatii.