Wish List 0

Avantajele iluminatului LED pentru stadioane

heading_title

Mai demult, se credea ca spatiile mari nu pot beneficia de un iluminat de calitate cu ajutorul tehnologiei LED. In 2015, se estimeza ca 90% din stadioanele noi construite sau care au fost reconditionate, au implementat sisteme de iluminat LED.

Avantajele iluminatului LED pentru stadioane

Cluburile sportive aleg sa faca trecerea la LED-uri pentru o varietate de motive, inclusiv economiile imense la costurilor de energie. Stadionale care trec de la sistemele cu halogenuri metalice la ilumiant LED pot face economii de intre 75% si 80% la costurile energiei electrice.

Operatorii stadioanelor se bucura, de asemenea, de calitatea iluminatului furnizat de LED-uri, care elimina practic umbrele, petele intunecate si zonele ”oarbe” pe suprafata de joc, precum si reflexiile supratoare ale luminii in ochii jucatorilor. In plus, posturile de televiziune care difuzeaza diferite competitii sportive la calitate HD pot beneficia si ele de avantajele iluminatului LED, deoarece ofera un iluminat aproape perfect, asa ca nu mai trebuie facuta o corectie a culorii in etapa de post-productie a materialului filmat.

Aspecte importante ale trecerii la iluminatul LED

In timp ce iluminatul LED face progrese in domeniul sportiv, acesta are inca un drum lung de parcurs inainte de a ajunge sa fie adoptat in masa. In general, rata de penetrare a tehnologiei LED in zona stadioanelor sportive este de mai mica de 5%.

Un stdion care face trecerea de la sistemele de iluminat pe baza de halogen la iluminatul LED trebuie sa se confrunte cu costuri destul de ridicate. Costul pentru instalarea unui sistem de iluminat LED la o arena sportiva obisnuita poate sa ajunga si la cate sute de mii de euro. Instalarea unui astfel de sistem pe stadioane mari, poate ajunge la costuri si mai mari, in functie de dimensiune, caracteristici si materiale folosite.

Recomandari pentru iluminatul stadioanelor

In ceea ce priveste cerintele din domeniu, acestea pot varia in functie de destinatia stadionului respectiv. Altele sunt cerintele pentru stadioane mari, care gazduiesc competitii de anvergura, inclusiv olimpiade si alte cerintele pentru stadioanele mai mici, care se folosesc in campionatele interne de fotbal. De aceea, orice proiect de iluminat al unui stadion trebuie realizat cu multa atentie, de catre specialisti in iluminat care pot identifica cele mai bune solutii de iluminat pentru spatiul respectiv, de la panouri LED si proiectoare LED cu caracteristici speciale, pana la spoturi si becuri cu LED ce se utilizeaza in zonele conexe, precum vestiare, sala de conferinte etc.

Facand insa referire la fotbal, pentru ca, cel putin la noi in tara este ”sportul rege”, putem face referire la Ghidul UEFA pentru stadioane de calitate , care cuprinde si un capitol dedicat iluminatului.

  1. Nocturna. In general, orice stadion, in afara celor foarte mici, ar trebui sa beneficieze de o instalatie de nocturna corespunzatoare. Instalatia de nocturna este obligatorie in cazul stadioanelor care organizeaza turnee si competitii importante, deoarece tendinta este ca acestea sa fie programate in orele serii, pentru a putea fi transmise in prime time de catre televiziuni.
  2. Configuratie in functie de acoperisul stadionului. Luminile trebuie sa fie instalate astfel incat sa nu creeze un efec de orbire pentru jucatori. Prin urmare, stadioanele acoperite pot opta pentru montarea unui ”inel” de lampi pe o pasarela orizonatala, pe cand stadioanele neacoperite, pot opta pentru configuratia tip turn, in care corpurile de iluminat sunt montate la inaltime. De asemenea, lumina trebuie directionata strict pe suprafata de joc, nu si pe zonele invecinate. In general stadioanele se afla in zonele centrale ale oraselor, asa ca lumina care nu este directionata poate fi poate deranjanta pentru locuintele din jur.
  3. Niveluri de iluminat. Sistemele de iluminat ale stadioanelor moderne trebuie sa fie comaptibile cu cele mai noi cerinte ale transmisiunilor tv, respectiv HD sau chiar si 3D. Asadar, sistemul de iluminat trebuie sa permita modificarea intenstitatii luminii in functie de cerintele fiecarui eveniment sportiv. De exemplu, este evident ca nu este nevoie de o lumina atat de intensa in cazul sedintelor de antrenament, precum cea utilizata chiar la evenimentele respective.
  4. Iluminatul in zonele conexe. Zonele in care exista un flux mare de spectatori, necesita de asemenea un iluminat corespunzator, in mod special in zonele de intrare si de iesire.
  5. Iluminatul arhitectural pentru stadioane. Selectarea nivelurilor de ilumiant, jocul de luminii si de culori pot contribui semnificativ la imbunatatirea esteticii generale a unui stadion modern.

Astfel, desi iluminatul LED nu pare a fi un subiect tipic de converstaie, acesta ar trebui sa inceapa sa devina important in discutiile de afaceri din domeniul sportului, deoarece reprezinta o tehnologie care, cel mai probabil, se va raspandi tot mai mult si in cazul stadioanelor.