Aplicabilitatea solutiilor de iluminat LED in iluminatul industrial

heading_title

Desi nu sunt ceva nou, aceste solutii de iluminat ofera caracteristici unice si eficiente pentru aplicatiile in iluminatul industrial. Sunt mai durabile si mai sigure, iar faptul ca nu necesita mentenanta precum solutiile de iluminat clasice este un mare avantaj. Acestea pot opera in medii cu temperaturi ridicate sau scazute, pot fi controlate mai usor datorita aprinderii instantanee si sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic.

Solutiile de iluminat traditionale au putine astfel de caracteristici sau chiar deloc. Spre deosebire de corpurile de iluminat fluorescente, corpuri HID sau HPS, ledurile sunt semiconductoare, nu becuri propriu-zise. Aceasta diferenta fundamentala este si sursa unor prejudecati nefondate care apar atunci cand vine vorba despre leduri.

Eliminarea costurilor de mentenanta si reducerea consumului de energie electrica

De exemplu, se spune ca ledurile nu sunt eficiente din punct de vedere al costurilor, comparativ cu lampile fluorescente. De fapt, corpurile de iluminat LED pot inlocui atat lampile fluorescente, cat si HID-urile sau alte tipuri de solutii pentru iluminat industrial. Desi costurile de achizitie pentru corpurile de iluminat LED sunt mai mari, acest neajuns nu constituie o problema. Spre deosebire de anii trecuri, cand costurile legate de energia electrica nu jucau un rol atat de important, preturile in crestere ale acesteia determina costuri mari pentru iluminatul industrial.

Datorita faptului ca solutiile de iluminat LED sunt mult mai eficiente, nu numai ca scad costurile cu energia electrica pe termen lung, dar devin chiar absolut necesare. Multe organizatii industriale nu sunt dispuse sa schimbe perioadele scurte de acoperire a costurilor de achizitie (care se amortizeaza de obicei in cateva luni) cu ani intregi in care costurile cu energia electrica sunt tot mai mari. Dintr-o perspectiva pur financiara, pare ca are sens sa se utilizeze surse de iluminat clasice. Cu toate acestea, eliminarea costurilor legate de mentenanta si cele legate de eliminarea deseurilor care contin mercur subliniaza avantajele iluminatului LED. In medie, consumul de energie electrica cu leduri realizat in 5 ani este mai mic decat consumul pe un an in cazul corpurilor de iluminat fluorescente.

Dezvoltarea tehnologiei LED

Avand in vedere faptul ca ledurile se utilizeaza in diferite industrii si domenii de activitate de mai bine de un deceniu, acestea nu mai pot fi considerate o tehnologie ”noua”, asadar instabila. Tehnologia LED a ajuns la un nivel de maturitate si siguranta cu care si-a castigat locul pe piata iluminatului. Popularitatea crescanda a solutiilor de iluminat LED se datoreaza capacitatii acestora de a fi mai eficiente din punct de vedere energetic, cat si faptului ca sunt sustenabile si se poate acoperi relativ repede investitia initiala. Combinand flexibilitatea si controlul asupra fluxului luminos intr-un spatiu industrial cu un iluminat calitativ, corpurile de iluminat LED devin rapid tehnologia preferata pentru multe aplicatii industriale. Durabilitatea acestora este potrivita pentru utilizarea intensa in spatiile industriale, inclusiv in fabrici, depozite sau hangare.

Rentabilitatea solutiilor de iluminat LED

Chiar daca preturile solutiilor de iluminat LED se afla pe un trend descendent, este de indicat ca acestea sa fie utilizate chiar si acum. In general, in cazul spatiilor industriale, iluminatul consuma foarte multa energie electrica. Daca acest consum este redus in proportie de 50%-90%, iluminatul LED este mai rentabil din punct de vedere al consumului energetic la momentul de fata. De aceea, nu merita asteptarea ca preturile iluminatului LED sa scada, ci merita mai mult investitia la momentul actual in astfel de solutii de iluminat.

Solutiile de iluminat LED functioneaza in medii cu temperaturi ridicate

De-a lungul anilor, s-a demonstrat faptul ca solutiile de iluminat LED functioneaza foarte bine chiar si in medii cu temperaturi ridicate, de pana la 50 de grade Celsius. De asemenea, acestea functioneaza chiar si in mediile cu temperaturi scazute, de pana la -50 de grade Celsius, lucru care nu este valabil si in cazul surselor de iluminat clasice. In plus, sunt si mult mai rezistente la socuri sau la vibratii puternice.

LightSmart.ro va ofera o gama larga de corpuri liniare LED si proiectoare LED pentru iluminatul spatiilor industriale, inclusiv hale, fabrici, depozite si alte tipuri de spatii industriale. De asemenea, se pot solicita si servicii de consultanta si proiectare pentru iluminat industrial, indiferent de tipul proiectului.


Foto: Pixabay.com, user: NYTimber