7 tendinte in iluminatul interior pentru anul 2016
7 tendinte in iluminatul interior pentru anul 2016

Designerii in iluminat ne-au oferit o serie coplesitoare de optiuni pe care le putem lua in considerare. Unele sunt in stil modern, iar altele sunt inspirate de stilul retro. Chiar si stilurile care amintesc de trecut sunt modelate de viziuni a ceea ce se afla la momentul respectiv pe piata. Optiunile durabile si eficiente din punct de vedere energetic, dar si elegante totodata, devin tot mai importante pentru spatiile contemporane, dar si pentru decorarea locuintelor de inspiratie retro.

Iata care sunt principalele 7 tendinte in iluminat care se contureaza pentru anul 2016:

1. Iluminatul LED

Iluminatul LED este una dintre tendintele de top pentru anul 2016. Aceasta este o tendinta care, prin toate aparentele, este inca in faza incipienta. Tendinta de iluminat cu LED-uri este una care va creste considerabil si va deveni cu adevarat raspandita in urmatoarele decenii. Se estimeaza ca, pana in anul 2030, sursele de iluminat LED vor acoperi aproximativ 75% din piata surselor de iluminat.

Aceasta este una dintre acele tendinte care este perfect logica. Atunci cand costurile totale de energie trebuie considerate pe termen lung, becurile LED devin tot mai accesibile si mai practice decat alte alternative. In timp ce costurile initiale pentru iluminatul LED tind sa fie mai mari, costurile totale de energie asociate cu iluminatul LED sunt considerabil mai mici atunci cand se calculeaza pe intreaga durata de utilizare a acestora.

Proprietarii de locuinte pot sa adere la acest trend evaluand si calculand costurile necesare trecerii de la surse de iluminat clasice la surse de iluminat LED. Aceasta este o investitie tangibila, de care se pot bucura pe termen lung.

Si in ceea ce priveste noile constructii, se poate remarca o cerere tot mai mare pentru iluminatul LED in mod special in bucatarii sau in bai. Spoturile incastrate in mobilier sunt foarte populare pentru a ilumina spatiile mici.

2. Corpurile de iluminat suspendate

Corpurile de iluminat suspendate sunt la mare cautare acum. Clasicele lustre pe care toata lumea le avea in casa, au avut parte de un comeback in anul 2015 si se mentin pe val. Unele corpuri suspendate au un design retro, care aminteste de trecut, pe cand altele sunt minimaliste si moderne, potrivite pentru tehnologia moderna a iluminatului LED.

3. Candelabre

Candelabrele vor fi  inca la mare cautare in 2016. In aceasta categorie de corpuri de iluminat se pot remarca anumite trenduri.

In primul rand, se folosesc candelabre moderne, care ofera un bun raport pret/calitate  si care se pot integra usor intr-un stil modern. In mod special candelabrele de dimensiuni reduse sunt potrivite pentru spatiile mai mici, precum garsonierele, dormitoarele de la mansarada sau alte camere de dimensiuni reduse.

Un anumit segment al pietei se orienteaza spre candelabrele dramatice, extravagante. Acestia sunt oamenii care sunt dispusi sa cheltuiasca ceva mai mult, cat timp gasesc exact candelabrul pe care il vor si care se potriveste stilului lor. Chiar si candelabrele traditionale din cristal, care devin centrul atentiei intr-o camera sunt cautate.

Un alt trend face referire la faptul ca un candelabru nu se mai intalneste doar in sufragerii sau in living room, ci si in bucatarii sau bai somptuoase.

4. Sertare si dulapuri iluminate

Nu-i asa ca este iritant atunci cand sertarele sau dulapurile sunt atat de intunecate incat nu gasiti rapid lucrurile de care aveti nevoie? Ca sa nu mai folositi o lanterna, sursele de iluminat LED incorporate in mobilier reprezinta solutia. Acestea se pornesc si se opresc atunci cand sertarele sunt trase afara sau atunci cand sunt deschise usile dulapurilor, cu ajutorul unor senzori de miscare.

5. Iluminatul in cabina de dus

Foarte multe persoane prefera o cabina de dus cu toate dotarile in locul cazii de baie. De aceea, instalarea unor surse de iluminat suplimentare in cabina de dus devine mai mult o necesitate decat un simplu moft.

6. Iluminatul wireless si sistemele de control si securitate

In prezent, creste cerinta pentru sisteme de iluminat functionale, incorporate in sistemele de securitate ale locuintei. Aceste sisteme functioneaza preponderent cu ajutorul unor retele wireless, atat pentru iluminatul interior, cat si cel exterior.

7. Corpuri de iluminat de culoarea cuprului

Culorile calde, metalizate sunt foarte populare, in diferite domenii. Astfel, unii fabricanti de corpuri de iluminat ofera o gama variata de corpuri de iluminat colorate in nuanta cuprului. Aceste corpuri se folosesc in special pentru a imprima un aer vintage sau retro intr-o locuinta.

Asadar, acestea sunt principalele trenduri in iluminat pentru anul 2016. Acum ca le stiti si voi, le puteti folosi pentru a alege corpuri si surse de iluminat in tendinte, dar care sa se potiveasca si cu preferintele voastre personale.