Avantajele si dezavantajele tuburilor LED
Avantajele si dezavantajele tuburilor LED

Dar de ce incep sa castige tuburile LED tot mai multa popularite comparativ cu tuburile fluorescente clasice? Ei bine, tuburile LED au o serie de avantaje care sunt foarte importante atunci cand trebuie sa tinem cont de nevoile in materie de iluminat ale unui spatiu.

Avantajele tuburilor LED

Precum toate sursele de iluminat LED, si tuburile sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic. Un singur LED poate oferi un flux luminos de 100 de lumeni, cu un consum de numai un wat, asa ca nu este de mirare ca un tub LED poate oferi un flux luminos de cateva sute de lumeni, cu un consum energetic de numai cativa wati, ceea ce este mult mai putin chiar si comparativ cu tuburile fluorescente care, in trecut, erau privite drept solutii economice de iluminat. Prin urmare, daca se utilizeaza tuburi LED, se pot face economii la energia electrica de aproximativ 50%, chiar si comparativ cu tuburile fluorescente.

Tuburile LED au si o durata de viata mult mai mare, de pana la 50.000 de ore in conditii normale de utilizare. Acest lucru inseamna o durata de viata de zece ori mai mare decat cea a tuburilor fluorescente. Pe durata utilizarii, tuburile LED nu au nevoie de mentenanta aproape deloc, asa ca se pot face economii si in privinta costurilor de mentenanta, in mod special daca sunt utilizate in spatii comerciale sau in spatii de birouri, unde numarul lor este mai mare si unde sunt folosite timp de mai multe ore zilnic, comparativ cu locuintele. Astfel, tuburile LED pot avea o durata de viata de ani buni, in care nu trebuie inlocuite.

Aceste surse de iluminat sunt si mult mai prietenoase cu mediul, deoarece nu contin substante toxice periculoase, precum mercurul sau plumbul. Nu cauzeaza poluarea mediului atunci cand nu mai sunt intrebuintate si nici nu emit radiatii UV sau infrarosii, astfel incat nu dauneaza sanatatii umane. Acest lucru este foarte important, deoarece in spatiile care necesita iluminat artificial pe perioade indelungate, sursele clasice de iluminat pot afecta sanatatea persoanelor care isi desfasoara activitatea acolo, incepand de la migrene si dureri usoare de cap, pana la probleme cu vederea.

Tuburile LED sunt foarte usor de instalat si pot inlocui tuburile fluorescente T8, fara a fi necesare alte ajustari la montarea lor. De aceea, sunt cea mai comoda si mai la indemana optiune atunci cand se face trecerea de la iluminat clasic la iluminat LED.

Dezavantajele tuburilor LED

Daca va ganditi sa achizionati tuburi LED pentru locuinta proprie, pentru un spatiu comercial sau pentru un spatiu de birouri, este bine sa cunoasteti si care sunt principalele puncte slabe ale acestor surse de iluminat. In primul rand, necesita o investitie initiala mai mare. Tuburile cu LED sunt mai scumpe decat tuburile fluorescente, insa aceasta investitie se va amortiza in scurt timp, deoarece veti economisi considerabil energie electrica si nici nu va trebui sa le inlocuiti atat de des.

Performantele tuburilor LED pot fi afectate de temperatura ambientala. Desi acestea nu emit caldura ca si in cazul corpurilor clasice si sunt rezistente la temperaturi ambientale foarte ridicate sau foarte scazute, totusi trebuie sa fiti atenti unde le instalati si sa respectati specificatiile producatorului in ceea ce priveste temperatura de ambient.

Nu in ultimul rand, ceea ce poate constitui un avantaj in unele situatii, poate fi considerat un dezavantaj in altele. Este vorba despre faptul ca tuburile LED ofera un iluminat unidirectional, astfel incat fluxul luminos este concentrat pe o anumita suprafata, in loc sa fie directionat in mai multe parti. Acest lucru poate fi deosebit de util atunci cand tuburile LED sunt amplasate astfel incat sa ofere lumina exact acolo unde este nevoie, dar poate fi un dezavantaj daca sunt instalate prea putine tuburi LED intr-un spatiu care fusese iluminat anterior cu un flux luminos multidirectional.

Asadar, acestea sunt principalele avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste tuburile LED, insa ca intotdeauna cand va ganditi sa faceti o achizitie sau cand vreti sa incercati un produs nou, cel mai bine este sa cantariti fiecare avantaj si dezavantaj in parte, ca sa puteti lua cea mai buna decizie.

In magazinul LightSmart.ro, va oferim o gama variata de tuburi LED, cu lumina rece sau cu lumina calda, in functie de necesitati si de preferinte. De asemenea, puteti gasi si alte tipuri de surse de iluminat LED (becuri si spoturi), precum si corpuri de iluminat pentru spatii comerciale, industriale sau spatii de birouri.