Cat de important este iluminatul in spatiile de birouri?
Cat de important este iluminatul in spatiile de birouri?

In Romania nu exista reglementari cu privire la standardele de iluminat la locul de munca, asta desi peste jumatate din angajati isi petrec in medie 8 ore sau mai mult la locul de munca.

Consecintele iluminatului insuficient

Prezenta unui iluminat de calitate creste puterea de concentare si de acomodare si are efecte pozitive asupra echilibrului psihic si asupra sanatatii in general. Lipsa iluminatului sau un iluminat insuficient poate duce la aparitia unor probleme serioase de vedere, dar si la dereglari ale bioritmului.

Foarte multe spatii de birouri, din pacate nu asigura suficienta lumina naturala si este nevoie de lumina artificiala inca de la primele ore ale diminetii, pana la sfarsitul programului, nemaivorbind de perioada noptii, daca in birourile respective se lucreaza la foc continuu.

De aceea, pentru un iluminat de calitate se recomanda stabilirea unui echilibru intre lumina naturala si cea artificiala, pe cat posibil. In cazul iluminatului LED, acesta este cel mai indicat pentru spatiile de birouri, deoarece sursele de iluminat LED moderne ofera o lumina foarte asemanatoare cu lumina naturala. In plus, au aprindere instantanee, asa ca nu apar acele palpairi caracteristice in cazul neoanelor, de exemplu, care pot afecta foarte mult ochiul uman.

De cata lumina este nevoie in spatiile de birouri?

In timpul zilei, sau atunci cand ne aflam la locul de munca, avem nevoie de un nivel ridicat de lumina, pentru a mentine starea de vigilenta, alerta si concentrare necesare desfasurarii activitatilor zilnice. Este important de retinut faptul ca utilizarea luminii artificiale pe timp de noapte, adica dupa ora 21 (in functie de tiparul de somn al fiecarei persoane) scade nivelul de melatonina, un hormon care este produs de corpul uman. Melatonina are un rol important in sanatatea intregului organism, deoarece controleaza ceasul biologic al acestuia.

De aceea, este foarte important ca persoanele care isi desfasoara activitatea pe timp de noapte, sa beneficieze de un iluminat de calitate, care sa fie cat mai asemanator cu lumina naturala, pentru a nu provoca dezechilibre in organism.

Pozitionarea surselor de iluminat LED in spatiile de birouri

Foarte multe persoane ajung sa fie cu adevarat deranjate de felul in care este directionata lumina la birou abia atunci cand fluxul luminos nu este destul de puternic, sau cand are o culoare neplacuta. Totusi, exista mai multi factori importanti care determina calitatea iluminatului, care nu sunt observati la prima vedere, dar care afecteaza confortul fizic si pot influenta starea de sanatate pe termen lung, fara sa mai vorbim despre faptul ca afecteaza productivitatea la locul de munca.

Fiecare spatiu are anumite cerinte, fie ca vobim despre spatii comerciale sau industriale, sau chiar si de locuinte. Bineinteles, nici spatiile de birouri nu fac exceptie de la aceasta regula.

In primul rand, stim cu totii ca persoanale dreptace se simt cel confortabil atunci cand lumina cade din partea stanga si viceversa, astfel incat umbrele mainii care este folosita atunci cand se lucreaza sa nu cada pe foaia de lucru. Este un mic amanunt adesea trecut cu vederea, dar care poate fi rezolvat foarte usor prin pozitionarea corecta a lampilor de birou cu becuri LED.

In cazul activitatilor care necesita o atentie mare a ochilor si o distanta destul de mica pana la obiectul atentiei, fie ca este vorba despre monitorul unui calculator sau dosarul de pe birou, este nevoie de un iluminat puternic, directionat, situat la cel putin 40 cm de suprafata de lucru. In mod special in cazul birourilor tip ”cubicle”, adica acele spatii intinse impartite in mai multe birouri pentru angajati, cea mai buna solutie o reprezinta instalarea unor corpuri de iluminat LED liniare, care ofera un iluminat unidirectional, spre suprafata de lucru, fara ca fluxul luminos sa fie rispit in zonele in care nu este nevoie de o lumina atat de puternica. Acest lucru este necesar si pentru confortul vizual, dar si pentru sustinerea unei posturi corecte la birou pe parcursul atator ore de lucru.

Pe termen lung, o singura sursa de iluminat este destul de obositoare, de aceea este nevoie de surse de iluminat suplimentare, si chiar si in birourile cu sisteme de iluminat LED se recomanda amplasarea unor surse suplimentare de iluminat, fie ca sunt becuri cu LED sau spoturi LED tip downlight. Astfel, se foloseste atat iluminatul general, cat si cel ambiental, deoarece contrastul dintre o zona puternic iluminata si una mai slab iluminata oboseste ochii.

Un iluminat calitativ, din mai multe surse, implica anumite costuri, atat in privinta consumului energetic, cat si costuri de mentenanta. De aceea, in ultimii ani se folosesc tot mai mult sursele de iluminat LED si corpurile de iluminat LED pentru spatiile de birouri. In magazinul LightSmart.ro va oferim o gama larga de corpuri de iluminat pentru spatiile de birouri, cu diferite tipuri de montaj, dar si surse de iluminat LED (becuri, spoturi, tuburi LED), de unii din cei mai renumiti producatori din domeniu. De asemenea, ne puteti contacta si pentru servicii de consultanta si proiectare in cazul proiectelor de iluminat pentru spatii de birouri si nu numai.