Iluminatul stradal cu LED, o tehnologie tot mai raspandita pe plan mondial
Iluminatul stradal cu LED, o tehnologie tot mai raspandita pe plan mondial

Notiunea de iluminat stradal exista inca de la sfarsitul Evului Mediu, insa acest termen este folosit cu precadere incepand cu epoca moderna, in special de la sfarstul secolului XVIII, marcat de revolutia industriala. Totusi, chiar si in antichitate, iluminatul stradal este consemnat in istorie, prin intermediul orasului Efes, care, in secolul II era deja iluminat pe drumul care lega orasul de port prin intermediul unor lumanari puse in interiorul unor felinare asezate in niste nise speciale. Acest tip de iluminat era realizat inca de pe atunci pe cheltuiala municipalitatii

Evolutia sistemelor de iluminat stradal

Cu timpul, sistemele de iluminat stradal au evoluat, conformandu-se nevoilor populatiei. Diferite activitati se faceau chiar si in cursul serii sau pe timpul noptii, ceea ce a dus la necesitatea crearii conditiiilor propice pentru dezvoltarea industriei sau a micilor afaceri care isi desfasurau activitatea seara sau noaptea. Pietele publice si principalele strazi ale oraselor erau cele care beneficiau de iluminat stradal, deoarece aceste sisteme erau destul de scumpe. Prin folosirea unor sisteme mai evoluate si mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic si al costurilor, iluminatul s-a extins apoi si la asezarile rurale, devenind in scurt timp o necesitate, si nu un lux.

Incepand cu anul 1759, clasicele felinare cu lumanari sunt inlocuite de lampi cu ulei, Parisul fiind unul din orasele care au adoptat rapid acest sistem. Lampile cu ulei ardeau mai mult si necesitau mai putina intretinere, fiind astfel mult mai practice si mai eficiente. Cu toate acestea, Amsterdamul este considerat un oras-pionier in privinta sistemelor de iluminat stradal, deoarece o retea de sisteme cu lampi de ulei este deja implementata in 1669, orasul olandez inaugurand primul sistem municipal de iluminat din lume.

Lampile cu gaz au fost folosite pentru prima data pe strada Pall Mall din Londra, in anul 1807. Aceste lampi erau racordate la o retea de aprovizionare, eliminandu-se si mai mult costurile de intretinere asociate cu sistemele de iluminat precedente.

Iluminatul stradal in Romania

Bucurestiul, in perioada sa de glorie, a devenit in 1857 primul oras din lume al carui iluminat public se realiza cu petrol lampant, clasandu-se astfel in topul oraselor care beneficiau de un adevarat avant tehnologic pentru acea perioada. Nici Timisoara nu s-a lasat mai prejos, avand in vedere ca in 1884 devenea primul oras european cu un sistem de iluminat stradal in intregime electric. Iata asadar, cat de importante erau sistemele de iluminat stradal la noi in tara, precum si faptul ca exista o adevarata preocupare a autoritatilor pentru a asigura cele mai bune conditii locuitorilor din orase.

Avantajele sistemelor de iluminat stradal LED

Sistemele de iluminat cu tehnologie LED au capatat tot mai multa amploare in plan mondial, deoarece acestea sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, dar si a costurilor legate de mentenanta. Astfel, tot mai multe orase din intreaga lume au implementat astfel de sisteme, iar beneficiie au putut fi rapid observate. Printre acestea enumeram:

  • Consumul mult mai scazut de energie (o economie de cel putin 50%);
  • Cheltuieli mult mai scazute de mentenanta;
  • Investitiile efectuate pentru sistemele de iluminat stradal cu LED se amortizeaza in doar cativa ani, chiar si numai prin economiile facute la facturile de energie electrica;
  • Randament optic mai mare;
  • Gama de tensiuni la care se alimenteaza sursele de alimentare a corpurilor de iluminat cu LED este mai larga, fiind astfel compatibile cu mai multe tipuri de retele electrice;
  • Corpurile de ilumint LED sunt mai rezistente la socuri si la vibratii puternice.
  • Sunt ecologice, deoarece nu contin componente periculoase pentru mediu, precum mercurul;
  • Fluxul de lumina poate fi directionat, astfel incat se pot ilumina anumite zone specifice, spre deosebire de lumina difuza oferita de corpurile de iluminat clasice;
  • Fluxul de lumina poate fi reglat, astfel incat se pot controla mai multe nivele de iluminat in functie de necesitati. In unele orase, sistemele de iluminat stradal LED sunt programate sa creasca intensitatea luminii atunci cand oamenii trec pe langa un corp de iluminat, prin intermediul unor senzori de miscare;

In concluzie, o multime de progrese tehnologice se concentreaza in domeniul iluminatului cu tehnologie LED. Astfel, pe viitor, utilizarea sistemelor de acest tip va fi facilitata in orice localitate. Chiar si acum, marile orase beneficiaza de sisteme de iluminat LED customizate in functie de necesitati, pentru un consum cat mai redus de energie si reducerea cheltuielilor electrice la minimum, fara afectarea calitatii iluminatului.

La noi in tara, tot mai multe orase si chiar localitati rurale opteaza pentru sisteme de iluminat stradal cu LED. Inca din 2010, comuna Mociu din judetul Cluj a adoptat acest tip de iluminat, insa si alte orase precum Oradea, Blaj, Copsa Mica, Brasov, Suceava, Targu Neamt sau Constanta au implementat sau vor implementa aceste sisteme.

De-a lungul timpului sistemele de iluminat stradal LED si-au demonstat eficacitatea si utilitatea, tot mai multe orase si localitati din intreaga lume adoptand astfel de sisteme.

LightSmart Consulting va ofera servicii de consultanta, proiectare si implementare a sistemelor de iluminat stradal LED. Asiguram calcule luminotehnice, conceptia sistemelor de ilumiant, furnizarea corpurilor de luminat LED, instalarea si reglarea lor si masuratori de parametri luminotehnici.