15 lucruri pe care nu le stiati despre becurile cu LED
15 lucruri pe care nu le stiati despre becurile cu LED

Cu toate acestea, despre becurile cu LED exista inca multe lucruri mai putin cunoscute, care s-ar putea chiar sa va surprinda. De aceea, in acest articol va prezentam cele mai interesante, neobisnuite sau amuzante lucruri despre LED-uri si implicit despre becurile cu LED.

 1. Incepand cu luminile stradale, lumini folosite la autovechicule sau biciclete, pana la televizoare sau vitrine, LED-urile sunt folosite intr-o mare varietate de aplicatii datorita caracteristicilor unice, care includ marimea compacta, mentenanta usoara, rezistenta la socuri si abilitatea de a concentra fluxul luminos intr-o singura directie, spre deosebite de alte surse de iluminat care il directioneaza in mai multe directii.
 2. Becurile cu LED nu contin mercur si astfel au un impact mult mai redus asupra mediului, spre deosebire de becurile incandescente. Sunt foarte competitive si in raport cu becurile fluorescente, iar in urmatorii ani este de asteptat sa le depaseasca pe acestea, deoarece tehnologia LED continua sa se dezvolte constant.
 3. Primul bec cu LED a fost inventat de Nick Holonyak Jr. care lucra la compania GE, in 1962. De atunci, tehnologia a avanasat rapid, iar costurile de productie au scazut semnificativ, astfel incat becurile cu LED au devenit o solutie viabila. Pana in anul 2030, se estimeaza ca becurile cu LED vor acoperi 75% din vanzarile globale de surse de iluminat.
 4. Becurile cu LED atrag mult mai putine insecte. Insectele sunt atrase de luminile cu un spectru albastru. Folosirea unor becuri cu LED cu lumina alba, reduce posibilitatea aparitiei insectelor, in special in locuinte sau in locuri exterioare precum balcoane sau terase. Cu toate acestea, becurile cu LED cu temperatura mai mare de 3200k vor atrage insectele, datorita spectrului de culori folosite.
 5. Studii recente realizate de Universitatea Kansas din SUA au demonstrat ca in vitrinele alimentare iluminate cu becuri sau spoturi LED exista o posibilitate mult mai redusa de aparitie a bacteriior. Deocamdata nu se cunosc motivele, insa proprietarii de magazine alimentare sau magazine de haine au observat ca in vitrinele in care s-au utilizat becuri cu halogen, produsele s-au deteriorat in urma expunerii la radiatii UV si la infrarosii, dar si in urma caldurii emanate.
 6. Becurile cu LED emit foarte putina caldura, ceea ce inseamna ca nici obiectele aflate in apropierea lor nu se incalzesc. Acest lucru reduce foarte mult riscul de incendiu asociat surselor de iluminat clasice.
 7. Becurile fluorescente nu sunt indicate in cazul mediilor in care temperaturile sunt foarte scazute, iar in cazul altor surse de iluminat scade eficienta energetica. Becurile cu LED sunt functionale atat la temperaturi ambientale ridicate, cat si la temperaturi ambientale scazute.
 8. Tehnologia LED utilizata in fabricarea becurilor si altor surse de iluminat utilizeaza straturi de nano-cristale, acoperite cu un strat fosforos, spre deosebire de becurile clasice, pentru a caror fabricare se utilizeaza mercur.
 9. Lumina in general este recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice. NASA a studiat efectele iluminatului LED pentru vindecarea ranilor care au loc in spatiu. Pentru prima data, fizicieni si lucratori din domeniul sanatatii promoveaza terapia cu LED-uri pentru copii, fara a exista pericolul asociat cu radiatiile de infrarosii sau cu cresterea drastica a temperaturilor.
 10. Becurile cu LED sunt utilizate si in cazul acvariilor. Este foarte dificila cresterea coralului in acvarii, insa becurile cu LED i-au ajutat pe pasionatii din acest domeniu sa obtina nivele mari de iluminat, fara a supraincalzi apa. Becurile cu LED cu un numar redus de wati devin din ce in ce mai populare pentru iluminatul acvariilor din motive de siguranta si eficienta.
 11. Desi in prezent becurile cu LED sunt inca mai scumpe decat becurile clasice, costul acestora a scazut cu 90% in ultimii ani, tendinta care va continua sa creasca.
 12. Primul bec cu LED cu lumina albastra a fost inventat in 1994, de catre japonezul Shuji Nakamura. Acesta lucra la Nichia Corporation, iar compania respectiva a produs becul respectiv. In 2001, Nakamura a dat compania respectiva in judecata, pentru ca s-au folosit de inventia sa (pentru care a castigat doar un bonus de 200 de dolari) si a castigat procesul. Nichia Corporation a fost nevoita sa ii plateasca daune in valoare de aproximativ 8 milioane de dolari.
 13. Becurile cu LED verzi si albastre sunt fabricate cu ajutorul unui mix de nitrat de galiu si nitrat de indiu. In functie de cantitatea de indiu din mix, se obtin diferite nuante de albastru.
 14. Becurile cu LED rosii, portocalii si galbene sunt obtinute cu ajutorul fosfatului de galiu si al fosfatului de arseniura de galiu. Folosirea acestor substante in cantitati variabile determina diferite nuante de culori ale becurilor.
 15. Desi la prima vedere corpurile de iluminat stradale cu LED par a fi mai orbitoare, ele ofera de fapt mult mai multa siguranta in timpul condusului. Lumina oferita are un index de redare al culorilor mult mai ridicat, ceea ce inseamna ca soferii pot vedea mai bine drumul si mediul inconjurator.

Acum ca ati aflat atatea lucruri interesante despre becurile cu LED, va va fi mai usor sa optati pentru aceste surse de iluminat care sunt mult mai sigure, mai eficiente si mai durabile in timp. Puteti alege dintr-o gama larga de becuri cu LED disponibile in magazinul LightSmart.ro, unde veti gasi si spoturi sau tuburi LED in functie de necesitatile spatiului pe care doriti sa il iluminati.